Eigen natuursteenzagerij Producten – tot op de mm – op maat Altijd korting bij grotere bestellingen Klanten waarderen ons met een 9/10
  • Lorem ipsum

Blauwe steen - Blauwsteen - Arduin - Belgisch hardsteen - OP MAAT - Voordelig online!

Blauwe steen / blauwsteen / Belgisch arduin op maat bestelt u - direct online voor een scherpe prijs - bij COMPOSIETvakman.be; de online blauwsteen specialist! Blauwe steen vormt de basis van onze online collectie. Voor binnen gebruik bestelt u bij ons een blauwe steen vensterbank, blauwe steen binnen dorpel, blauwe steen blad / tablet & blauwe steen plint, in de door u gewenste maatvoering uiteraard! Ook voor buiten is de kans groot dat u bij ons slaagt, wat dacht u van een arduin buiten dorpel, arduin raamdorpel, arduin gevelplint, arduin paaldeksel & arduin muurdeksteen? Altijd een hoogwaardig blauwsteen product - de echte blauwe steen uit Henegouwen - bij COMPOSIETvakman.be!

Blad blauwe steen - Licht gezoet arduin - 2 cm dik - OP MAAT
Blad arduin - Donker gezoet - 2 cm dik - OP MAAT
Blad blauwe steen - Licht gezoet arduin - 3 cm dik - OP MAAT
Blad arduin - Donker gezoet - 3 cm dik - OP MAAT
Dorpel blauwe steen - Licht gezoet arduin - 2 cm dik - OP MAAT
Dorpel arduin - donker gezoet - 2 cm dik - OP MAAT
Dorpel blauwe steen - Licht gezoet arduin - 3 cm dik - OP MAAT
Dorpel arduin - donker gezoet - 3 cm dik - OP MAAT
Plint blauwe steen - Licht gezoet arduin - 2 cm dik - OP MAAT
Plint arduin - Donker gezoet - 2 cm dik - OP MAAT
Vensterbank blauwe steen - Licht gezoet arduin - 2 cm dik - OP MAAT
Vensterbank arduin - Donker gezoet - 2 cm dik - OP MAAT
Vensterbank blauwe steen - Licht gezoet arduin - 3 cm dik - OP MAAT
Vensterbank arduin - Donker gezoet - 3 cm dik - OP MAAT
Buitendorpel vlak blauwe steen - Geschuurd arduin - 2 cm dik - OP MAAT
Buitendorpel vlak blauwe steen - Licht gezoet arduin - 2 cm dik - OP MAAT
Buitendorpel vlak blauwe steen - Geschuurd arduin - 3 cm dik - OP MAAT
Buitendorpel vlak blauwe steen - Licht gezoet arduin - 3 cm dik - OP MAAT
Buitendorpel vlak blauwe steen - Geschuurd arduin - 4 cm dik - OP MAAT
Buitendorpel vlak blauwe steen - Licht gezoet arduin - 4 cm dik - OP MAAT
Buitendorpel vlak blauwe steen - Geschuurd arduin - 5 cm dik - OP MAAT
Buitendorpel vlak blauwe steen - Licht gezoet arduin - 5 cm dik - OP MAAT
Buitendorpel vlak blauwe steen - Geschuurd arduin - 6 cm dik - OP MAAT
Buitendorpel vlak blauwe steen - Licht gezoet arduin - 6 cm dik - OP MAAT

Meer informatie over blauwsteen (arduin).

Blauwsteen / blauwe steen is een algemene noemer voor een kalksteen met een blauwgrijze kleur. Deze natuursteen soort betreft een afzettingsgesteente en wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van fossiele insluitingen, oftewel diertjes met een kalkskelet. Deze diertjes leefden veelal op de zeebodem en bij het afsterven bleef het kalkskelet achter op de bodem. Dit is de basis van de blauwe hardsteenlaag, die soms ook witte aders kan bevatten. Soms zijn ook de versteende fauna resten zichtbaar aan het oppervlakte, wat zorgt voor een bijzondere en natuurlijke uitstraling.

Bij COMPOSIETvakman zijn alle blauwsteen producten vervaardigd uit topkwaliteit arduin, oftewel Belgisch hardsteen. België is een grote leverancier van hardsteen dat met name in de Ardennen gewonnen wordt. Andere noemers van Blauwsteen; Arduin, blauwe steen, blauwe hardsteen, Belgisch hardsteen, kolenkalk, kolenkalksteen, Naamse hardsteen, Escosijnse steen, Crinoïdekalksteen en, Belgisch granit & Petit Granit.

Arduin is een natuurproduct en kleine accenten, aders en fossielen / versteende fauna zullen aan het oppervlakte voorkomen. Dit zorgt voor een natuurlijke en levendige uitstraling. Op het gebied van onderhoud adviseren wij het periodiek schoonmaken van het blauwsteen met een geschikt zeepvrij onderhoudsmiddel.

Gezoet & geschuurd blauwe steen. 

Voor toepassingen binnenshuis - bijv. een vensterbank / venstertablet & binnendorpel - wordt praktisch altijd gekozen voor gezoet blauwe steen, zowel licht gezoet, maar vooral donker gezoet. Voor toepassingen buitenshuis, denk aan een deurdorpel & raamdorpel, wordt met name gekozen voor licht / blauw gezoet blauwsteen, of geschuurd blauwsteen.

Geschuurde blauwe steen wordt met een relatief 'grove korrel (K 60)' opgeschuurd. Dit resulteert in een relatief lichte kleur met de duidelijke(re) aanwezigheid van de cirkelvormige schuursporen en overall een een wat 'grovere uitstraling' t.o.v. licht / blauw gezoet & donker gezoet arduin. Het voordeel van deze behandeling is dat slijtage en weersinvloeden nauwelijks invloed hebben op het uiterlijk.

In het geval van (licht / blauw) gezoet arduin wordt er met een fijnere korrel geschuurd en bij donker gezoet arduin is dit nog een fijnere korrel. Kiest u voor gezoet - zeker in het geval van donker gezoet - dan zullen de weersinvloeden ervoor zorgen dat het specifieke product van arduin uiteindelijk weer de 'geschuurde' look krijgt.

Tips voor onderhoud & reiniging blauwsteen. 

Allereerst een "kort & krachtige" omschrijving van de materiaalsoort blauwe steen: Blauwe steen is onderhoudsvriendelijk, maar wel een relatief gevoelige natuursteen en krasgevoelig, vlekgevoelig, zuurgevoelig, en (breuk)gevoelig voor (directe) hitte. Onderstaand vindt u een aantal belangrijke tips met het oog op het voorkomen van schade / vlekken en het reinigen van arduin:

  • Voor het algemeen onderhoud van arduin kunt u de geschuurde, gezoete en donker gezoete steen reinigen met een vochtige doek (lauwwarm) en een milde zeep. 
  • Voor grovere / hardnekkige vlekken adviseren wij zuurvrije schoonmaakmiddelen, zoals HMK R155 grondreiniger – zuurvrij. Spoel dit altijd uitgebreid na met schoon water.
  • Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen zoals ontkalker, bleekmiddel (altijd zuurvrij).
  • Verwijder zo snel mogelijk (zure) vloeistoffen (cola, wijn, jus d’orange) van blauwsteen om vlekken te voorkomen.
  • Voor extra bescherming kunt u op het arduin een beschermlaag aanbrengen. Als beschermmiddel kunt u HMK S234 gebruiken. Gebruik het middel nooit direct op het oppervlak. Breng het middel eerst aan op een zachte doek en wrijf vervolgens het arduin rustig in. Zorg ervoor dat er geen droge plekken ontstaan, dit kan verkleuringen veroorzaken. Na 15 minuten kan het oppervlak opgeboend worden met een droge doek. Houd een minimale droogtijd aan van 12 uur.
  • Het is mogelijk om onze blauwsteen olie aan te brengen op een donker gezoete steen, om de kleur weer mooi donker te krijgen en eventuele kleine oneffenheden minder zichtbaar te maken. Ook is het mogelijk om gezoet arduin een of enkele tinten donkerder te maken met onze blauwsteen olie.
  • Wij raden af om hete pannen/potten en andere apparatuur met hoge temperaturen, zoals bijvoorbeeld een friteuse, direct op de blauwsteen te plaatsen. Dit kan blijvende schade/breuken veroorzaken.
  • Arduin is geschikt voor binnen & buiten, al adviseren wij voor buiten geen gepolijste / donkergezoete afwerking en voor binnen geen geschuurde afwerking.