• Lorem ipsum

Een vensterbank (voor binnen) van COMPOSIETvakman.be wordt altijd speciaal voor u - in de gewenste lengte op maat - vervaardigd en eventueel voorzien van een specifieke zaagsnede. Om te zorgen voor een perfect passende vensterbank is het inmeten van uw vensterbank uiteraard stap 1. Om u hier optimaal mee van dienst te zijn hebben wij een uitgebreide inmeet handleiding uitgewerkt. Mocht u desondanks vragen hebben, aarzel dan niet contact met ons op te nemen. Wij zijn u graag van dienst met een gericht advies! 

TIP: Gaat u een vensterbank plaatsen en wordt er nog gestuct? In dit geval adviseren wij - voor het meest strakke eindresultaat - om geen rekening te houden met een speling van 4 mm (stap 3B). In dit geval kunt u (een gedeelte van) de dagkanten aanpassen / wegkappen, zodat de vensterbank altijd past. Vervolgens kan het geheel tijdens het stucen mooi afgewerkt worden, waarbij er praktisch geen naden / spleten zichtbaar zijn. Dit zorgt uiteraard voor het mooiste en meest strakke eindresultaat! 

STAP 1:Verwijder de huidige vensterbank (indien aanwezig). 

Heeft u op dit moment al een vensterbank die u wenst te vervangen. Zorg er dan altijd voor dat u deze verwijderd voor het inmeten. In het geval uw vensterbank 'afgekit' is, begin dan altijd met het lossnijden van de kitranden.

LET OP: Een vensterbank, zeker een vensterbank van natuursteen of composiet, is normaal gesproken (stevig!) bevestigd met cement of lijm. Voor het demonteren van een bestaande vensterbank kunt u het beste gebruik maken van een hamer. Tik de huidige vensterbank - met zorg - los, begin hierbij met zachte tikjes. Wanneer u te gortig te werk gaat bestaat de kans dat u de ondergrond beschadigd en voor een mooi eindresultaat is een rechte ondergrond een vereiste! 

STAP 2:Zorg voor een vlakke en stabiele ondergrond. 

Wanneer de bestaande vensterbank verwijderd is en de ruimte waar de nieuwe vensterbank geplaatst dient te worden vrij is, kan de ondergrond beoordeeld worden. Zorg ervoor dat eventuele kitranden volledig verwijderd worden. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van een plamuurmes, waarmee u de kitresten eenvoudig 'weg kunt steken'. Ditzelfde geldt voor eventuele lijmresten. De ondergrond dient recht en vlak te zijn, zonder (grove) onregelmatigheden. Hierbij gaan wij ervan uit dat u de vensterbank met cement, lijm, of montagekit wenst te monteren. In het geval van gaten en grove onregelmatigheden adviseren wij de ondergrond 'recht' te maken met behulp van plamuur of gips. 

LET OP: In het geval u gebruik maakt van (tegel)lijm of cement zijn kleine onregelmatigheden eenvoudig 'op te vangen', de ondergrond hoeft in dit geval niet 'kaarsrecht' te zijn. Echter hoe rechter en vlakker de ondergrond, hoe eenvoudiger de montage van uw vensterbank en hoe strakker het eindresultaat! 

STAP 3: Meet de lengte van de vensterbank. 

Nu de ondergrond, waarop de vensterbank geplaatst zal worden vrij, vlak en recht is, kan gestart worden met het inmeten van uw vensterbank. De eerste stap hierbij is het meten van de lengte. De lengte is de maat tussen de twee 'kopse kanten' van de muren. Hierbij dient u rekening te houden met een aantal zaken.


Vensterbank dagmaat recht

3A:Controleer of de hoeken haaks zijn.

Bij het opmeten van de lengte is het controleren van de hoeken een cruciale stap. Hiervoor kunt u gebruik maken van een winkelhaak. Controleer met de winkelhaak of de hoeken - waar de vensterbank tussen komt te liggen uiteraard - haaks zijn. In het geval van mooie 'haakse hoeken' hoeft u alleen nog maar rekening te houden met de speling (zie stap 3B). Mochten de hoeken niet mooi haaks zijn, dan is dit van invloed op de lengte. Houdt in dit geval altijd de kortste maat, aan zodat de vensterbank altijd tussen de dagkanten past.

3B:Houdt rekening met circa 4 mm speling. 

Natuurlijk wilt iedereen een vensterbank die 'zo dicht mogelijk' tussen de twee muren in geplaatst kan worden, voor een mooi & strak eindresultaat. Toch adviseren wij altijd om rekening te houden met een kleine marge t.b.v. speling. Wij adviseren onze klanten altijd om circa 4 mm speling aan te houden. Meet de vensterbank in en trek hier dan 4 mm vanaf, zo weet u zeker dat uw vensterbank past en zonder problemen direct geplaatst kan worden. 

3C:In het geval van 'hoekuitzagingen', bestel de 'langste lengte'!

In het geval u een 'rechte vensterbank' bestelt is er sprake van eenzelfde lengte aan beide 'lange zijden' van de vensterbank. Echter wordt er ook vaak gekozen voor een vensterbank met hoekuitzagingen. In dit geval loopt de vensterbank 'om de hoek bij een muur', waardoor het lijkt alsof de vensterbank onder de muur doorloopt. In dit geval wordt veelal een extra lengte van 3 tot 5 cm aangehouden, per 'uitstekende hoek'. In het geval van twee hoekuitzagingen dient u dus een vensterbank met een 'extra lengte' van ongeveer 6 tot 10 cm te bestellen. 

Vensterbank dagmaat met hoekuitzagingen


LET OP: In het geval van hoekuitzagingen is het belangrijk om de 'buitenste lange zijde' als uitgangspositie te nemen. Dit betreft dus de 'dagmaat + oortjes' (zie afbeelding). De 'langste lengte' is de lengte die u in dient te voeren bij het bestellen van uw vensterbank op COMPOSIETvakman.be. Verder is het van belang dat u ook de 'binnen lange zijde' opmeet. Vergeet bij deze laatste niet om de hoeken te controleren op haaksheid vergeet ook de circa 4 mm speling niet! Bij een vensterbank met hoekuitzaging kunt u de maten van beide 'hoekuitzagingen' invoeren tijdens uw bestelling. Dus ook in het geval van verschillen tussen beide hoeken kunt u afwijkende maten invoeren, wel zo handig! 

Stap 4:Meet de diepte van de vensterbank. 

Bij het opmeten van de gewenste diepte van de vensterbank is er sprake van 2 delen, namelijk de daadwerkelijke diepte van de ruimte waarin (waarop!) de vensterbank geplaatst zal worden en de 'oversteek'. De oversteek betreft de diepte van het gedeelte van de vensterbank dat 'uitsteekt' buiten de muur. De gemiddelde oversteek van een vensterbank - binnen Nederlandse en Belgische huishoudens - betreft circa 3 tot 5 cm, echter blijft dit natuurlijk een persoonlijke keuze. 

TIP: Voor eventuele naden kunt u gebruik maken van een zuurvrije acrylaatkit voor een mooie & strakke afwerking. Bekijk ook altijd even (alvast) onze vensterbank monteren handleiding >>

Na het inmeten kunt u bij ons eenvoudig & voordelig online bestellen. Altijd een composiet vensterbank en natuursteen vensterbank - vensterbank marmer, vensterbank blauwe steen & vensterbank graniet - op maat bij COMPOSIETvakman.be!