Eigen natuursteenzagerij Producten – tot op de mm – op maat Altijd korting bij grotere bestellingen Klanten waarderen ons met een 9/10
  • Lorem ipsum

Vensterbank plaatsen / monteren tips van COMPOSIETvakman.be. Een vensterbank (voor binnen) van COMPOSIETvakman.be wordt altijd speciaal voor u - in de gewenste afmeting op maat - vervaardigd en voorzien van de gewenste zaagsnede & zijkant afwerking. Om te zorgen voor een perfect passende vensterbank is het inmeten van uw vensterbank stap 1. Na het inmeten - en het bestellen van een maatwerk composiet vensterbank of natuursteen vensterbank bij COMPOSIETvakman.be - kan de vensterbank bevestigd worden. Onderstaand hebben wij voor de montage / plaatsing van een vensterbank een uitgebreide montage handleiding samengesteld. Ook hebben wij diverse vensterbank plaatsen / monteren video's uitgewerkt.

Vensterbank plaatsen instructie video's.

3 uitgebreide vensterbank plaatsen instructievideo's, waarbij alle belangrijke elementen toegelicht worden. Met deze video's kunt u dus gericht aan de slag! Mocht u er toch niet uitkomen, dan kunt u ons altijd even bellen of mailen, wij zijn u graag van dienst.

VIDEO 1: Plaatsen vensterbanken (erker) met tegellijm - voor stucwerk.

VIDEO 2: Plaatsen vensterbank met tegellijm - na stucwerk.

VIDEO 3: Plaatsen vensterbank met montagekit - na stucwerk.


Vensterbank montage, een "tekstuele" handleiding:

Wij adviseren u altijd om eerst de volgende 2 zaken duidelijk in kaart te brengen:

  1. Gaat u de vensterbank(en) plaatsen voor of na het stucwerk?
  2. Gaat u de vensterbank(en) monteren met tegellijm of met montagekit, oftewel hoe vlak is de ondergrond)?
1: Plaatsen voor of na stucwerk?

Wordt er pas na de montage van de vensterbanken gestuct? In dit geval adviseren wij u om - tijdens het inmeten - geen rekening te houden met (het in mindering brengen van) extra marge / speling in de lengte. Tijdens het plaatsen van de vensterbank kunt u nog altijd (een gedeelte van) de dagkanten aanpassen / wegkappen, zodat de vensterbank altijd past. Ook kunt u altijd nog een extra laagje stuc aanbrengen om een eventuele "kier" op te vullen. Uiteindelijk heeft u - in het geval van stucen na vensterbank plaatsing - de mogelijkheid om het het geheel tijdens het stucen mooi & strak bij te werken. Hierbij wordt er vaak "tegen" de vensterbank aan gestuct, waarbij er praktisch geen naden / spleten zichtbaar zijn. Dit zorgt uiteraard voor het mooiste en meest strakke eindresultaat.

Is er al gestuct? Dan adviseren wij altijd om - tijden het inmeten & bestellen - in de lengte 4 mm in mindering te brengen, zodat er voldoende ruimte is voor het plaatsen van de vensterbank. Hierbij kunt u er ook altijd nog voor kiezen om eventuele kleine kieren af te laten kitten na plaatsing van de vensterbank.

Wij hebben montage video's waarbij beide situaties - zowel voor als na stucwerk - behandeld worden, zo kunt u gericht aan de slag!

2: Tegellijm of montagekit, oftewel hoe vlak is de ondergrond?

Is er sprake van (kleine) onregelmatigheden in de ondergrond en/of moet er extra 'hoogte' opgevuld worden, dan is het monteren van de vensterbank met tegellijm of cement de juiste optie. In het geval van een rechte / vlakke ondergrond - en wanneer de vensterbank niet tot nauwelijks belast / gebruikt zal worden - is montagekit ook een geschikte optie.

Wij hebben montage video's waarbij beide situaties - montage met tegellijm en montage met montagekit - behandeld worden, zo kunt u gericht aan de slag!

Stappenplan vensterbank plaatsen / monteren.

STAP 1: Zorg voor een vlakke & rechte ondergrond.

Wij gaan er - bij deze handleiding - vanuit dat de huidige vensterbank reeds verwijderd is en dat er sprake is van een rechte en vlakke ondergrond. U vindt hierover meer informatie bij onze 'vensterbank inmeten handleiding'.

Kort en krachtig: Verwijder de huidige vensterbank. Begin hierbij altijd met het lossnijden van de kitranden (indien aanwezig). Tik de vensterbank vervolgens rustig met een hamer los. Verwijder alle eventuele kit- en lijmresten en zorg voor een rechte en vlakke ondergrond, eventueel met behulp van cement, plamuur of gips. Bekijk voor de zekerheid ook even onze vensterbank verwijderen instructie (video) >>.

STAP 2: Controleer de ondergrond met een waterpas.

Controleer de ondergrond vervolgens altijd - voor het plaatsen uiteraard! - met een waterpas. Zo weet u zeker dat de ondergrond vlak en recht is. Hoe strakker en rechter de ondergrond, hoe beter uw nieuwe vensterbank zal hechten en hoe strakker het eindresultaat uiteraard.

TIP: Is de ondergrond niet recht / vlak en/of bevat deze onregelmatigheden, dan adviseren wij het monteren van de vensterbank met tegellijm (i.p.v. montagekit). Hier komen wij onderstaand nog uitgebreider op terug.

STAP 3: 'Pas' de vensterbank.

Is de ondergrond recht, droog en vrij van vuil, dan adviseren wij altijd om de vensterbank eerst even te passen. Wij gaan ervan uit dat u van te voren goed heeft ingemeten en al in het bezit bent van een vensterbank op maat (van COMPOSIETvakman.be wel te verstaan!). Plaats de vensterbank, zodat u precies weet of alles klopt. Houd hier ook alvast rekening met de juiste positie, waarbij de naden zo klein mogelijk zijn en ook evenredig verdeeld zijn. Bepaal de gewenste positie, zodat u tijdens het daadwerkelijk verlijmen precies weet waar de vensterbank moet komen.

STAP 4: Plak de muren en eventueel de vensterbank goed af.

Is de vensterbank de laatste 'finishing touch' en zijn de muren rondom al mooi gestuct en geverfd, zorg er dan altijd voor dat u de muren goed afgeplakt. Daarnaast worden onze marmercomposiet vensterbanken inclusief folie geleverd, maar mocht u een natuursteen vensterbank bij ons bestelt hebben, plak deze dan ook altijd goed af.

STAP 5: Verlijm de vensterbank met cement, 9(tegel)lijm, of montagekit.

Nu dat u zeker weet dat de vensterbank goed past en ook de gewenste positie heeft bepaald, kan de vensterbank geplaatst worden. Bij het verlijmen van uw vensterbank kunt u gebruik maken van cement, (tegel)lijm, of montagekit.

  1. Het plaatsen van de vensterbank met cement of (tegel)lijm.

    Wij geven de voorkeur aan cement of lijm, aangezien de vensterbank dan in zijn geheel stevig verlijmd wordt op de ondergrond. Ook in het geval van kleine onregelmatigheden in de ondergrond is lijm of cement een goede optie waarbij deze eenvoudig 'weggewerkt' kunnen worden.

  2. Het plaatsen van de vensterbank met montagekit.

    In het geval van een rechte ondergrond en wanneer u weet dat de vensterbank niet tot nauwelijks belast / gebruikt zal worden is montagekit ook een geschikte optie. Houdt hierbij rekening met het feit dat de vensterbank dan alleen 'vastzit' op de posities waarbij u de montagekit heeft aangebracht.

  3. Verlijm de vensterbank.

    Of u nu kiest voor cement, (tegel)lijm of montagekit, zorg er altijd voor dat u het betreffende product gelijkmatig aanbrengt op de ondergrond. Plaats vervolgens de vensterbank, hierbij heeft u uiteraard nog de mogelijkheid om de vensterbank 'te verschuiven' in de gewenste positie. Druk de vensterbank vervolgens stevig aan.

    Controleer vervolgens met een waterpas of de vensterbank recht en vlak ligt. Ligt uw nieuwe vensterbank mooi waterpas, laat het geheel dan goed drogen. Normaal gesproken droogt montagekit het snelst, cement en tegellijm heeft normaal gesproken wel 24 uur nodig om volledig uit te drogen. Uiteraard is dit afhankelijk van het specifieke product dat u gebruikt, de hoeveelheid en de temperatuur in huis. Raadpleeg de verpakking en houdt altijd een ruime 'extra marge' aan voordat u de vensterbank eventueel belast.

    TIP: Onze vensterbanken van marmercomposiet worden geleverd inclusief beschermfolie. Wij adviseren om deze folie pas na het plaatsen te verwijderen, zodat u deze vensterbanken ook niet meer extra af hoeft te plakken. Hierbij is het altijd mogelijk dat er eventueel lijmresten van de beschermfolie achterblijven.

    U kunt deze het beste verwijderen met een goede sticker verwijderaar, bijvoorbeeld de Tesa lijmresten verwijderaar. Ook kunt u gebruik maken van WD40, deze heeft een oplossende werking en is niet agressief. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van een sticker schraper / remover, maar ga hierbij wel voorzichtig te werk!


Stap 6: OPTIONEEL: Werk de naden mooi af met kit.

Nadat u de vensterbank goed heeft laten drogen, kunnen de naden mooi afgewerkt worden. In het geval u de vensterbank plaatst na het stucwerk, is het mogelijk om de naden strak af te werken met kit. In dit geval adviseren wij om gebruik te maken van een zuurvrije acrylaatkit.